Każdy gotuje inaczej barszcz wigilijny. Tradycja czy regionalność decydują o tym co i kiedy wsadzamy do garnka. Obecnie możemy korzystać z gotowych przetworów, takich jak barszcz czerwony Krakusa czy barszcze kiszone w butelkach.

Ja robię różnie, czasami dodaję barszcz czerwony Krakusa, a czasami nie, ale barszcz świąteczny jest specjalny i niepowtarzalny i zawsze robię go w ten sam sposób.

Gotuję

  • marchewki,
  • pietruszki,
  • selera,
  • buraki DUŻO!!(pokrojone na ćwiartki),
  • grzyby suszone
  • nie dodaję czosnku, bo moja mama nie lubi icon smile Barszcz wigilijny

Po ugotowaniu wszystkich warzyw z wcześniej namoczonymi grzybami, doprawiam wywar, wcześniej ukiszonym barszczem czerwonym, przyprawami, cukrem i octem. Czasami, zamiast cukru i octu dodaję trochę barszczu Krakusa.

Barszcz jest zawsze wyśmienity!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>